ORTOGNATİK CERRAHİ
ORTOGNATİK CERRAHİ (ÇENE AMELİYATI)
Ortognatik Cerrahi Nedir?
*Ortognatik cerrahi, çene kemiklerini düzeltmek amacıyla uygulanan bir ameliyattır. Bu işlem, çenelerdeki asimetrileri veya kapanış bozukluklarını gidermek için yapılır ve ortodontik tedaviyle birlikte uygulanır.
*Ortognatik cerrahi, fonksiyonel ve estetik sorunları çözerek hastanın yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlar.
- Ortognatik cerrahi ortodontistlerin ve maksillofasiyal cerrahların takım çalışması şeklinde gerçekleştirdiği bir işlem olduğundan bu konuda tecrübeli cerrahlar size ortodontistiniz tarafından önerilir.
Ortognatik Cerrahi tedavilerinin aşamaları nelerdir?
1)Değerlendirme ve Planlama
Ortodontist ve maksillofasiyal cerrah birlikte çalışarak, çenelerin ideal konuma getirilmesi için ihtiyacınız olan prosedürleri değerlendirirler.
2)Ortodontik Hazırlık
Cerrahiden önce dişlerin uygun pozisyona getirilmesi için ortodontik tedaviye başlanır. 4 ay ile 1 yıl arasında değişen bir sürede hasta ameliyata hazır hale gelir.
3)Cerrahi Müdahale
*Ortognatik cerrahi ameliyatları genel anestezi altında plastik cerrahlar veya çene cerrahları tarafından gerçekleştirilir.Çene kemikleri istenen pozisyonda yeniden şekillendirilir ve sabitlenir.
* Ameliyat sonrasında hastaların dışarıdan gözükücek bir yara izi olmaz.
4)İyileşme Dönemi
*Cerrahi sonrası genellikle ertesi gün taburcu olunur. Bu esnada evdeki zamanını rahat geçirebilmesi için hastaya ağrı kesici yapılır. Kemiklerin kaynaşması için hasta ilk 1 haftayı üst dişlerden alt dişlere uzanan lastiklerle çenesi bağlı kalıcak şekilde geçirir. Bu sırada sadece sıvı besinlere izin verilir.
*1 hafta sonrasında kontrol için doktorunuza gidersiniz. Bu aşamadan sonrada lastik kullanımı azalan bir şekilde devam eder.
5)Ortodontik Tedavinin Tamamlanması
Cerrahiden sonra, dişlerin yeni çene yapısına uygun bir şekilde son düzenlemeleri yapılır.
Ortognatik cerrahi önerilen hasta ameliyat olmadan sadece ortodonti ile tedavi edilebilir mi?
Eğer problem çene kemiklerinin pozisyonundan kaynaklanıyorsa, sadece ortodontik tedavi genelde yeterli olmaz ve ortognatik cerrahi gerekebilir. Bununla birlikte problem daha hafifse ve ağırlıklı olarak dişlerin yanlış konumlanmasından kaynaklanıyorsa, ortodontik tedavi tek başına yeterli sonuç verebilir.