ZİRKONYUM DİŞLER
Zirkonya Diş Nedir?
Beyaz renkli sert bir metal olan zirkonyum elementi, diş hekimliğinde “zirkonya (zirkonyumdioksit)” şeklinde kullanılır. Dayanıklı, dokuyla uyumlu bir materyaldir. Metal alerjisi olan veya estetik sonuçlar alınmak istenen hastalar için de uygun bir seçimdir.
Zirkonya Tedavisi Hangi Diş Tedavilerinde Kullanılır?
Işık geçirgenliği ve cilalanabilir yapısı sayesinde ön/arka tüm restorasyonların yapımında kullanılabilir. Doku dostu olduğu içinde diş hekimliğinde tercih edilen restorasyon malzemelerinden birisi.
Zirkonya Kaplamalar Nasıl Uygulanır?
Yapılacak restorasyonun türüne ve sağlıklı dişin miktarına göre dişlerden ufak aşındırmalar yapılır. Tarayıcılarla hastadan dişlerinin ölçüsü alınır. Yapılacak dişlerin bilgisayarda dijital modeli oluşturulur ve kazıma cihazlarında kaplamalar üretilir. Daha sonra hastanın cilt, saç rengine veya varsa komşu dişlerinin rengine göre dişlere makyajlar yapılarak dişler fırınlanır. En son olarak cila yapıldıktan sonra işlem tamamlanmış olup dişhekimi tarafından dişlerin üzerine yapıştırılır yada implantların üstüne takılır.
Zirkonya Kaplamaların Bakımı Nasıl Yapılır?
Zirkonya kaplama bakımının normal dişlerden bir farkı yok. Günde 2 kez fırçalanmalı, her dişin arası diş ipiyle düzenli olarak temizlenmeli. Her hasta gibi zirkonya kaplamaya sahip hastalar da 6 ayda bir rutin diş kontrollerini ihmal etmemeli.
Estetik Açıdan Zirkonya Dişlerin Avantajları Nelerdir?
Zirkonyum kaplamaya göre daha eski bir yöntem olan metal destekli porselenlerde kaplamaların iç yüzeyi gri renkli metallerle kaplı. Metallerin üzerine diş renginde porselenler yığılarak bu kaplamalar elde edilir. Fakat porselenin transparan yapısı gereği altındaki gri renkli metalin silüeti zamanla belli olmaya ve kaplamalar doğal dişlere göre daha mat bir görünüm meydana gelir. Zirkonya dişlerse tek parça yapıda ve tamamı dişle aynı renkte. Ayrıca doğal dişlerdeki gibi uçlarına şeffaflık efekti verilerek kişinin kendi diş yapısına uygun bir estetik görüntü sağlanmış olur.
Zirkonyum Kaplama Diş Kaç Günde Yapılır?
Gelişen teknoloji sayesinde, dişlerin ölçüsünü dijital olarak alıp anında laboratuvara iletilir ve tasarımlar dakikalar içinde dijital ortamda yapılır. Bu sayede ölçünün alçıya dönüştürülmesi ve kurye süresi gibi zaman kayıplarından kazanç sağlanır. Öncelerde 4-5 günü bulan bu süreler artık sabah alınan ölçünün akşam üzeri teslimine kadar kısaldı.
Zirkonyum Kaplama İşlemi Sırasında Ağrı Hissedilir mi?
Restorasyon yapılacak tüm dişler, işlem öncesinde dijital anestezi ile uyuşturulur ve uyuşma hissi geçmeden hastaya geçici restorasyonları teslim edilerek yeni dişleri gelene kadar geçici kaplamalarla hayat standardını koruması sağlanır.
Zirkonya Kaplama Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyim?
Kaplama sonrası günlük ağız hijyeni kurallarına uyulup, 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gittikten sonra ekstra bir işleme ya da önleme gerek yoktur. Zirkonya diş kaplamalar kendi dişlerimiz gibi basınca dayanıklı olup kesme/çiğneme vb. günlük ihtiyaçlar yapılabilir.
Metale Karşı Alerjisi Olanlarda Zirkonya Kaplama Diş Tedavisi Uygulanabilir mi?
Eski tip metal destekli diş kaplamalarında alerji sık rastlanan bir durum idi. Zirkonyum alerjisi ise metal destekli kaplamaya oranla hastadan hastaya değişmekle birlikte oldukça nadir görünür. Bu nedenle zirkonyalar alerjik bireyler için öncelikli bir seçenektir.
Zirkonyum Kaplama Dişlerde İlerleyen Zamanlarda Renk Değişikliği Olur mu?
Zirkonya kaplamaların rengi zamanla renklenmelere sebep olmaz. Günlük ağız hijyeni kurallarına uyulup, 6 ayda 1 düzenli diş hekimi kontrolüne gittikten sonra ekstra uzun yıllar ağızda kalır.
Zirkonya Dişlerde Kırılma veya Kaplamanın Düşmesi Sık Görülür mü?
Hastanın çiğneme hareketlerini, iki çenenin birbirine göre ilişkilerini doğru saptayarak yapılan tasarımların sonucunda rutin kullanımda bir kırılma beklenmez. Zirkonyanın kırılma direnci dişlerden daha yüksektir fakat şiddetli bir travma, kaza sonucu alınacak güçlü bir darbe dişin kırılmasına sebep olabilir.
Zirkonya kaplamaların yapıştırılmasında kullanılan “siman” dediğimiz yapıştırıcıların kimyasal özellikleri hem dişe hem zirkonyalara tutunması için ideal özelliklere sahip. Dişlerin aşındırılması sırasında da tutuculuğu artırmaya yönelik prensiplerden yararlanılır ve kaplamaların dişlerden çıkması nadir karşılaşılan bir durum.
Zirkonya Kaplama Diş Eti Hastalığı Olanlarda Uygulanabilir mi?
Dişetleri iltihaplıyken kaplama yapmak doğru bir işlem değildir. Olası bir diş eti iltihap varlığında önce diş etleri tedavi edilerek sağlıklı bir görünüm kazandırılması hedeflenir. Sonrasında ise diş etlerine zarar vermeyen, uyumlu bir zirkonya kaplama planlanmalı ve uygulanmalıdır.